Més enllà de l'objecte. Obres de la Col·lecció MACBA

Lugar de exposición
Individual / Colectiva
Colectiva
Fecha inicial (1) / final (2)
Fecha exacta
Fecha exacta
Proyectos expuestos
Descripción / Sinopsis

Aquesta exposició, que inclou obres que formen part de la Col·lecció MACBA, pretenia mostrar algunes de les manifestacions artístiques que va es van desplegar a Catalunya durant els seixanta i els primers anys de la dècada següent.

Partint de figures com Ángel Ferrant, Leandre Cristòfol i Moisès Villèlia, considerades emblemàtiques per la seva actitud inquieta i la recerca de nous materials i vies d'expressió, l'exposició presentava treballs d'artistes que defensaven la unitat d'art i vida, i que es van revoltar contra la concepció mercantil de l'obra d'art. Així, representants de l'arte povera a Catalunya, com Jordi Galí, Àngel Jové, Antoni Llena, i Sílvia Gubern; els membres del denominat Grup de París (Miralda, Joan Rabascall, Benet Rossell i Jaume Xifra); o alguns artistes qualificats de minimalistes, com Josep Ponsatí, exemplifiquen el trànsit cap al conceptualisme i la riquesa dels nous mitjans que s'incorporen a la pràctica artística.

Els canvis en les actituds, les formes i els materials que es van produir en aquell període precedeixen a l'explícit compromís polític que adoptaran els creadors en els anys setanta, i que es manifesta en les obres del Grup de Treball i en altres artistes ja decididament conceptuals.

Més enllà de l'objecte. Obres de la Col·lecció MACBA és el títol de l'exposició que, comissariada i organitzada pel MACBA i produïda pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, serà presentada a diferents museus i centres d'art arreu de Catalunya.

Aquesta exposició, realitzada a partir d'obres que formen part de la Col·lecció MACBA, pretén mostrar algunes de les manifestacions artístiques que es donaren a Catalunya dins la dècada del 60 i els primers anys de la dècada següent. Partint de figures emblemàtiques per la seva actitud inquieta i a la recerca de nous materials i vies d'expressió, com Àngel Ferrant, Leandre Cristòfol i Moisès Villèlia, es presenta l'obra d'artistes que defensen la unitat d'art i vida, que es rebel·len contra la concepció mercantil de l'obra. Així, representants de l'Art Pobre a Catalunya, com Àngel Jové, Antoni Llena, Jordi Galí i Sílvia Gubern; els membres del denominat Grup de Paris, Miralda, Joan Rabascall, Benet Rossell i Jaume Xifra; o alguns artistes qualificats de Minimalistes, com Josep Ponsatí, representen el trànsit cap al Conceptual, l'eixamplament de vies de treball i la riquesa de nous mitjans que els artistes podran adoptar a partir d'aquell moment.

Els canvis en les actituds, les formes i els materials portats a terme, precedeixen i preparen també el compromís encara més explícit que, entrada la dècada dels 70, els creadors tindran envers la situació política del moment i que s'evidencia de manera clara en les obres del Grup de Treball i d'altres artistes ja decididament conceptuals.

Itineràncies

16 OCT. - 16 NOV. 2008 Museu d'Art Jaume Morera, Lleida
30 NOV. 2008 - 18 GEN. 2009 Fundacio Palau, Caldes d'Estrac
30 GEN. - 08 MARÇ 2009 Sala Antoni Garcia de l'Antic Escorxador, Tortosa
02 ABR. - 24 MAIG 2009 Centre Cultural El Casino, Manresa
12 JUNY - 26 JUL. 2009 Museu de l'Empordà, Figueres
02 OCT. - 15 NOV. 2009 Can Palauet, Mataró
26 NOV. 2009 - 24 GEN. 2010 Museu de Granollers

Uso público / privado
Público