El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) presenta la primera exposició en què es mostren conjuntament obres de la Col·lecció de la Fundació "la Caixa" i la Col·lecció MACBA, fruit de l'acord de col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i la Fundació MACBA.
La Col·lecció MACBA està concebuda com a eix vertebrador del programa del Museu. Fora de les lectures cronològiques i lineals, es proposen noves narracions que s'interrelacionen, a través del present, i connecten el passat amb el futur. Juntament amb els nuclis temàtics al voltant dels quals s'articula la Col·lecció (la crítica de la representació, el joc i el plaer, la crítica institucional i als mitjans de comunicació, l'experiència poètica, el llenguatge i la seva capacitat d'expressió, el teatre, el cinema, la dansa i les seves hibridacions com a llenguatges transformadors de l'art, etc.), s'inscriuen ara obres que incorporen el so i la veu humana com a materials de creació prioritaris.
Volum proposa una interpretació del pas del segle xx al xxi en termes de canvi de paradigma material, sensorial i programàtic de l'art. L'exposició posa en dubte els clixés que identifiquen els anys vuitanta amb la supremacia de la pintura i situa en el centre del canvi de segle la preeminència de l'escultura i la fotografia. Volum llegeix en el canvi de segle la consolidació del so i la mateixa veu de l'artista com a materials principals de la producció artística d'avui. Fent-se ressò de les innovacions formals i materials de les avantguardes històriques de la primeria del segle xx, la pràctica de l'art contemporani ha destronat l'ull com a sentit "rei" i ha reinstaurat l'oïda en un cos real i contingent. L'espectador recorporeïtzat ha adquirit una qualitat gairebé coreogràfica. La tridimensionalitat del volum euclidià (de la física clàssica) deixa pas al volum de sons i veus. Aquest canvi de matèria produeix canvis profunds en el sistema perceptiu i en el comportament: a partir de la convenció dominada pel que és visual passarem a narrar una història de l'art polisensorial.
Proyectos expuestos
Descripción / Sinopsis
Uso público / privado
Público