Curs: Art digital. Net.art i instal·lacions interactives. Antoni Muntadas: The File Room

Categoría de la publicación (Forma física)
Tipología de la publicación (Contenido)
Publicación de referencia que menciona a Muntadas
Lugar de publicación
Fecha inicial (1) / final (2)
Fecha exacta
Fecha exacta
Idiomas
Color / ByN
ByN
Descripción / Sinopsis

The File Room d'Antoni Muntadas, una instal·lació en forma de base de dades de casos de censura, va ser encarregada i produïda per la Randolph Street Gallery i presentada el 1994 a les galeries del Centre Cultural de Chicago i pujada a la llavors naixent web. Els visitants presencials entraven en una habitació petita, sense finestres, plena d'arxivadors; allà, podien utilitzar un ordinador per explorar arxius fent cerques per anys, llocs, temes o mitjans, o presentar els seus propis relats de censura, tot detallant un incident passat de censura. 

Aquesta possibilitat de participació va ser un aspecte crucial del projecte. En el moment del seu llançament, els investigadors de l'espai Randolph Street Gallery, dirigit per artistes de Chicago, havien escrit i compilat quatre-cents casos de censura documentats de tot el món, molts enviats per telèfon, fax o correu electrònic. També hi podien contribuir els visitants presencials de l'edifici públic o biblioteca on es va fer. Una de les idees centrals és que la catalogació de la censura és un projecte que mai no es podrà completar.

Quan es va crear, The File Room el 1994, any que va aparèixer Nestcape, Internet només s'havia popularitzat a nivell governamental i universitari, i el seu accés requeria sortejar una alta barrera de coneixement tecnològic.

Potser aquesta és la raó per la qual, a diferència de moltes de les bases de dades i enciclopèdies de participació col·lectiva que li van seguir, The File Room és particularment autocrític respecte del seu propi paper en la censura de la informació i les limitacions de la comunitat d’usuaris. Va evitar les extravagants característiques de codificació que van caracteritzar moltes altres obres d'art d'Internet de la seva època.

Va adoptar l’estètica de la burocràcia, estructura neutral d'una base de dades detallada. Això va permetre una categorització impressionantment específica per segle, continent, motius de censura i medi.

La censura en si mateix no es presenta com un mal absolut, sinó com un procés central per al funcionament de l'art i el poder.

Quan Randolph Street Gallery va tancar el 1998, la base de dades en línia de The File Room es va traslladar a MediaChannel.org, el lloc web de la Coalició Nacional Contra la Censura i, finalment, als mateixos servidors de Rhizome.

Palabras clave
Uso público / privado
Público